De meeste mensen deugen

Gepubliceerd op 29 juli 2020 om 12:52

Mmmm, kan dat waar zijn? Ik zie wel veel goeds om me heen, maar zeker ook veel minder leuke dingen. Soms zelfs vreselijke dingen. Kijk op het nieuws en de moed zakt in je schoenen. De wereld is ziek. Rutger Bregman weet heel veel negatieve sh*t te ontkrachten. Hij haalt allerlei onderzoeken aan die hadden bewezen dat mensen van nature wreed zijn. En wat blijkt? Er klopt geen zak van. Heel veel onderzoeken zijn gemanipuleerd, maar de negatieve uitkomsten zijn wel gebruikt om bijvoorbeeld lesmateriaal te maken of om een bepaald systeem te ontwikkelen.

 

We kennen inmiddels allemaal de term -fake news- en we weten dat we nieuws met een korreltje zout moeten nemen. In dit boek van Rutger staat zoveel info (476 blz) dat je hoofd ervan gaat duizelen. Ik vond het super interessant en ben door het boek heen gevlogen. Het zet je aan het denken.... 

 

Enkele jaren terug ben ik gestopt met het volgen van nieuws. Mijn partner volgt het nog dagelijks, dus als er iets heftigs gebeurt, dan verneem ik het via hem. Ondanks dit vind ik het fijn dat ik minder wordt geconfronteerd met al die negatieve sh*t, want er gebeuren ook zoveel mooie dingen. Daarom ben ik sinds enige tijd lid van het magazine de Optimist. Een aanrader!

 

In dit boek wordt de 'Gulden leefregel' beschreven en daarna de 'Platinum leefregel' van George Bernard Shaw. Hij schreef: "Doe niet voor anderen wat je wilt dat zij voor jou zouden doen. Ze zouden weleens een andere smaak kunnen hebben." GE-WEL-DIG vindt ik deze 2 zinnen. 

 

Er staan veel interessante weetjes in dit boek. De volgende vind ik zeer interessant; Afstand heeft de grootste misdaden in de geschiedenis mogelijk gemaakt, van de slavernij tot de Holocaust.

 

Liefde voor de medemens is een belangrijk goed. Voor zowel voor onze naasten, als voor onbekenden. Love is the message and the message is love. 

Liefs, Marjolein

 

P.s.: Stoppen met het geloven van al het (fake)nieuws? Gooi nu het roer om! Het is altijd het juiste moment.