Human Design


Human Design is een systeem dat inzicht geeft in jouw kwaliteiten en valkuilen. Het geeft inzicht in de manier waarop jij bent geprogrammeerd, wat jou uniek maakt als mens en wat het beste bij jou past. Hiermee helpt het je om de beste versie van jezelf te worden, namelijk: jezelf. 

 

Op de website van school of human desgin kan je gratis een chart laten maken. De mijne staat hieronder. Ze hebben ook (dd. 16-6-203) een gratis stappenplan om de chart lezen. Wat betekent het allemaal?

 

Het middelste plaatje met de 9 grote driehoeken en vierkanten, ook wel centers, stellen je lijf voor. Elk centrum heeft een eigen thema. Als ze een kleur hebben zijn ze gedefinieerd en is de energiestroom constant (je bent jezelf). Als ze wit zijn, dan noemen ze dit ongedefinieerd en staat het energiecentrum open. Wat betekent dat je energie uit wisselt met je omgeving. In elk centrum staan getallen. Dit zijn poorten. Zwart bolletje betekent geactiveerd, geen bolletje betekent niet geactiveerd. 

 

Human Design kent vijf energietypes. Ik ben een generator. Hieronder meer uitleg:

Zodra er een stuk land is gekozen, moet het hele dorp weer worden opgebouwd. Er moeten huizen komen, waterbronnen, plekken om vuur te maken, etc. Dit is het moment waarop de Generators floreren. De Generators zijn de energietypes. Zij zijn de bouwers, met een tomeloze energie, waarop ze eindeloos door kunnen gaan. Generators zijn diesels: ze komen soms wat langzamer op gang, maar als ze eenmaal op gang zijn, zijn ze niet te stoppen. Mits ze voldoende worden uitgedaagd en iets doen wat ze leuk vinden uiteraard. Generators zijn sociaal, ze houden van samenwerken en halen voldoening uit zichtbaar resultaat (letterlijk uit datgene wat ze hebben gebouwd). Er is niets aantrekkelijker dan een Generator die met passie aan iets werkt.

Daarbij behorende strategie: Wacht met reageren. (Manifesting) Generators hoeven niet van begin tot eind te bedenken wat ze willen, want wachten wordt beloond: pas dan voelen ze waar ze écht op aangaan. 

 

Mijn innerlijke autoriteit is een emotionele autoriteit. Uitleg: maakt beslissingen op basis van emoties. 

Mijn not-self-theme is frustratie. Uitleg: als ik niet mezelf ben, voel ik me gefrustreerd. Als ik wel mezelf ben, voel ik me tevreden. 

 

Het profiel nummer (bij mij 5/1) gaat over je persoonlijkheid en jouw rol in de samenleving. Eerste nummer (bij mij 5) beschrijft je onbewuste persoonlijkheid en het tweede nummer (bij mij 1) beschrijft je onbewuste persoonlijkheid. 

Profiel 1= Onderzoeker (Investigator)

Een onderzoeker wil graag alles tot de bodem uitzoeken. Met een 1 in je profiel ben je op zoek naar fundament, naar zekerheid. Want de 1 is een ietwat onzeker profiel van zichzelf. Je wilt graag alles tot in de details begrijpen, je bereidt dingen tot in de puntjes voor, wilt op elke vraag voorbereid zijn. Jouw mantra: “Better safe than sorry”. Het liefst zoek je informatie in je eentje (vandaar de meer introverte kant), observeer je de wereld. En zodra je zeker weet dat je alles (voldoende) weet, deel jij je kennis met de wereld. Dus weet: die basis die je legt, daar profiteren ook de mensen om je heen van. Grote kans namelijk dat die een ander type hebben en zich nou eenmaal minder graag met al die details bezig houden dan dat jij dat doet. Oftewel; met een 1 in je profiel is dít jouw kracht!

Profiel 5 = Ketter (Heretic)

Als ketter ben je een beetje de held van onze maatschappij. Mensen met het 5e profiel, zijn extreem sociaal (aka extravert); nog meer dan profiel 4. Maar in tegenstelling tot profiel 4, hoef jij niet eerst dat netwerk op te bouwen. Want (ook vreemde) mensen vertrouwen jou direct, zien jou als de held die het antwoord weet, de oplossingen heeft, you save the day. Je fixt altijd alles. Dit is wat je doet. Maar, en daar komt ‘ie, dat is precies waar de naam ‘ketter’ vandaan komt. Dit profiel heeft veel last van projectie; dus het gevoel dat je de oplossing moet weten of anders ‘verketterd’ (afgestoten) wordt. Onthoud: je hoeft niet altijd iedereen te helpen, te redden. Je hoeft niet altijd ‘aan’ te staan. Je voelt vanzelf wanneer je geïnspireerd bent of getriggerd wordt en verder laat je de boel maar lekker de boel. Want ook al krijg je er veel energie van, het helpen van anderen moet niet ten koste van jezelf gaan!

 

Wat is je (hogere) doel? Het incarnation cross geeft antwoord. Heb je een Left Angle Cross, dan heb je een wereldse missie. Heb je een Right Angle Cross, dan heb je een persoonlijke missie en ben je meer op jezelf gericht. Ik heb een Left Angle Cross of Education 11/12 + 46/25. Uitleg: Ik ben hier om les te geven en het les geven zelf te promoten als belangrijk onderdeel van onze evolutie, opdat wij onszelf gaan begrijpen.