Human Design


Deel 1

Human Design is een systeem dat inzicht geeft in jouw kwaliteiten en valkuilen. Het geeft inzicht in de manier waarop jij bent geprogrammeerd, wat jou uniek maakt als mens en wat het beste bij jou past. Hiermee helpt het je om de beste versie van jezelf te worden, namelijk: jezelf. 

 

Op de website van school of human desgin kan je gratis een chart laten maken. De mijne staat hieronder. Ze hebben ook (dd. 16-6-2023) een gratis stappenplan om de chart lezen. 

Wat betekent het allemaal?

 

Het middelste plaatje met de 9 grote driehoeken en vierkanten, ook wel centers, stellen je lijf voor. Elk centrum heeft een eigen thema. Als ze een kleur hebben zijn ze gedefinieerd en is de energiestroom constant (je bent jezelf). Als ze wit zijn, dan noemen ze dit ongedefinieerd en staat het energiecentrum open. Wat betekent dat je energie uit wisselt met je omgeving. In elk centrum staan getallen. Dit zijn poorten. Zwart bolletje betekent geactiveerd, geen bolletje betekent niet geactiveerd. 

 

Human Design kent vijf energietypes. Ik ben een generator. Hieronder meer uitleg:

Zodra er een stuk land is gekozen, moet het hele dorp weer worden opgebouwd. Er moeten huizen komen, waterbronnen, plekken om vuur te maken, etc. Dit is het moment waarop de Generators floreren. De Generators zijn de energietypes. Zij zijn de bouwers, met een tomeloze energie, waarop ze eindeloos door kunnen gaan. Generators zijn diesels: ze komen soms wat langzamer op gang, maar als ze eenmaal op gang zijn, zijn ze niet te stoppen. Mits ze voldoende worden uitgedaagd en iets doen wat ze leuk vinden uiteraard. Generators zijn sociaal, ze houden van samenwerken en halen voldoening uit zichtbaar resultaat (letterlijk uit datgene wat ze hebben gebouwd). Er is niets aantrekkelijker dan een Generator die met passie aan iets werkt.

Daarbij behorende strategie: Wacht met reageren. (Manifesting) Generators hoeven niet van begin tot eind te bedenken wat ze willen, want wachten wordt beloond: pas dan voelen ze waar ze écht op aangaan. 

 

Mijn innerlijke autoriteit is een emotionele autoriteit. Uitleg: maakt beslissingen op basis van emoties. 

Mijn not-self-theme is frustratie. Uitleg: als ik niet mezelf ben, voel ik me gefrustreerd. Als ik wel mezelf ben, voel ik me tevreden. 

 

Het profiel nummer (bij mij 5/1) gaat over je persoonlijkheid en jouw rol in de samenleving. Eerste nummer (bij mij 5) beschrijft je bewuste persoonlijkheid en het tweede nummer (bij mij 1) beschrijft je onbewuste persoonlijkheid. 

Profiel 1= Onderzoeker (Investigator)

Een onderzoeker wil graag alles tot de bodem uitzoeken. Met een 1 in je profiel ben je op zoek naar fundament, naar zekerheid. Want de 1 is een ietwat onzeker profiel van zichzelf. Je wilt graag alles tot in de details begrijpen, je bereidt dingen tot in de puntjes voor, wilt op elke vraag voorbereid zijn. Jouw mantra: “Better safe than sorry”. Het liefst zoek je informatie in je eentje (vandaar de meer introverte kant), observeer je de wereld. En zodra je zeker weet dat je alles (voldoende) weet, deel jij je kennis met de wereld. Dus weet: die basis die je legt, daar profiteren ook de mensen om je heen van. Grote kans namelijk dat die een ander type hebben en zich nou eenmaal minder graag met al die details bezig houden dan dat jij dat doet. Oftewel; met een 1 in je profiel is dit jouw kracht!

Profiel 5 = Ketter (Heretic)

Als ketter ben je een beetje de held van onze maatschappij. Mensen met het 5e profiel, zijn extreem sociaal (aka extravert); nog meer dan profiel 4. Maar in tegenstelling tot profiel 4, hoef jij niet eerst dat netwerk op te bouwen. Want (ook vreemde) mensen vertrouwen jou direct, zien jou als de held die het antwoord weet, de oplossingen heeft, you save the day. Je fixt altijd alles. Dit is wat je doet. Maar, en daar komt ‘ie, dat is precies waar de naam ‘ketter’ vandaan komt. Dit profiel heeft veel last van projectie; dus het gevoel dat je de oplossing moet weten of anders ‘verketterd’ (afgestoten) wordt. Onthoud: je hoeft niet altijd iedereen te helpen, te redden. Je hoeft niet altijd ‘aan’ te staan. Je voelt vanzelf wanneer je geïnspireerd bent of getriggerd wordt en verder laat je de boel maar lekker de boel. Want ook al krijg je er veel energie van, het helpen van anderen moet niet ten koste van jezelf gaan!

 

Wat is je (hogere) doel? Het incarnation cross geeft antwoord. Heb je een Left Angle Cross, dan heb je een wereldse missie. Heb je een Right Angle Cross, dan heb je een persoonlijke missie en ben je meer op jezelf gericht. Ik heb een Left Angle Cross of Education 11/12 + 46/25. Uitleg: Ik ben hier om les te geven en het les geven zelf te promoten als belangrijk onderdeel van onze evolutie, opdat wij onszelf gaan begrijpen.


Deel 2

Eind 2023 heb ik mijn Human Design chart (deels) laten uitlezen. Human Design is een synergie van westerse wetenschap: kwantumfysica, genetica, biochemica, astronomie en esoterische wijsheden: Chinese I’Ching, Astrologie, Kabbalah en Hindu Chakra’s.

Ik ben een Generator met emotionele autoriteit 5/1 profiel. Ik ben een energieke creator. Ik ben hier om JOY te verspreiden. Ik ben hier om een expert te worden op mijn domein. Het domein wat mij JOY brengt. (Mijn intentie is: Ik wil uitgenodigd worden om verhalen te delen).

Mijn type superpowers zijn: 

 • Mijn energie geeft anderen energie (Meer doen: Mezelf laten zien, "te" bestaat niet)
 • Creatieve slagkracht
 • Warme verbinder (Mijn kwaliteit is: Naar mensen hun levensverhalen luisteren)

Mijn valkuilen zijn:

 • Ik voel dat ik vastzit en niet verder kom
 • Ik ben bang dat ik controle verlies
 • Ik durf geen grenzen te stellen uit angst dat ik anderen teleurstel (Mijn advies aan mezelf is: Pas verhalen delen als daar om gevraagd wordt)

Mijn type strategie:

Wacht op je sacrale reactie (betekent: 1e gevoel wat in je opkomt) voor je actie onderneemt. Ik laat het leven naar mij komen. Ik vertrouw dat ik kansen aantrek en volg daarin mijn onderbuik reactie. (Mijn 'doen' zit 'm in: Genieten van het proces. Belangrijk voor mij: Mijn onderbuik gevoel trainen d.m.v. het stellen van ja/nee vragen).

 

Als generator met emotionele autoriteit is mijn innerlijke autoriteit: Neem de beste beslissingen voor jezelf. Ik wacht even tot ik me emotioneel kalm voel voordat ik in actie kom. Ik laat een paar dagen mijn onderbuik reageren op hetgeen waar ik een besluit over mag nemen. Dus bij een vraag waarbij de vraagsteller meteen/z.s.m. antwoord wil, kan ik beter reageren in de trant van 'daar kom ik nog op terug', zodat ik beter kan voelen wat het beste is om te doen. 

 

Ik sta in mijn kracht als ik voldoening ervaar en ik ga uit mijn kracht als ik me gefrustreerd voel.

 

Hoe ik doe wat ik doe:

Mijn bewuste profiellijn is 5 = de mentor. Ik ben een praktische probleemoplosser. Ik kan met iedereen snel en goed schakelen.

Mijn onbewuste profiellijn is 1 = de onderzoeker. Ik onderzoek goed hoe iets werkt. Dit geeft me een veilig en zeker gevoel.

Er zijn 9 centrums. De ingekleurde (gedefinieerde) centrums geven je innerlijke kracht en de energie die je brengt weer. Sommige zijn verbonden met elkaar via een ingekleurde lijn. Deze centrums werken dan samen. Bij de centrums die niet ingekleurd zijn ontvang je vooral de energie van buitenaf.

Twee energiestromen >> verbinden. Je verwerkt informatie het fijnst als je er met iemand over kunt sparren. Je werkt het beste samen in duo's of soms kleine groepjes, afgewisseld met periodes alleen. Bij mijn zijn er twee groepen van centrums die met elkaar samenwerken. Zie afbeelding.

Innerlijke kracht. Energie die ik breng. Bij mij zijn de volgende centrums gedefinieerd:

 • Ajna >> Mijn perspectief is mijn innerlijke kracht. Ik ben conceptueel sterk. Ik laat me niet makkelijk of snel beïnvloeden door anderen.
 • Keel >> Mijn stem is mijn innerlijke kracht. Ik spreek met overtuiging. Mijn stem heeft een eigen geluid, zoals elke vogel zijn eigen lied heeft.
 • Identiteit >> Mijn solide zelfbeeld en liefde is mijn innerlijke kracht. Ik ben een bron van liefde voor mezelf en anderen. Ik weet wie ik ben.
 • Hart >> Mijn wilskracht is mijn innerlijke kracht. Ik ben waardevol. Wanneer ik zeg dat ik iets ga doen, doe ik het ook.
 • Emotie >> Mijn emoties zijn mijn innerlijke kracht. Ik ben emotioneel intelligent; ik ervaar en herken mijn "emoties". 
 • Sacraal >> Mijn creatieve levensenergie is mijn innerlijke kracht. Ik ben een bron van energie voor mezelf en anderen als ik mijn plezier volg.

 

Specifieke talenten. Bij mij zijn de volgende kanalen met elkaar verbonden: 

 • Kanaal 11 met kanaal 56 en dit staat voor 'nieuwsgierigheid'. Verder lees ik: Een ontwerp van een zoeker. Ik deel inspirerende verhalen over mijn brede kennis, ontstaan vanuit mijn eigen nieuwsgierigheid.
 • Kanaal 6 met kanaal 59 en dit staat voor 'paring'. Een ontwerp van focus op reproductie. Ik creeër succesvolle creatieve projecten vanuit een emotionele verbinding met anderen.
 • Kanaal 37 met kanaal 40 en dit staat voor 'community'. Een ontwerp van een onderdeel dat een geheel zoekt. Ik vorm en maak deel uit van harmonieuze communities op basis van gelijkwaardigheid.
 • Kanaal 29 met kanaal 46 en dit staat voor 'ontdekking'. Een ontwerp van slagen waar anderen falen. Ik ontdek succes door mezelf onder te dompelen in de ervaring zonder verwachting van een uitkomst.

 

Mijn valkuilen en potentie tot wijsheid. Energie die ik ontvang. Bij mij zijn de volgende centrums ongedfinieerd:

 • Hoofd >> Een overweldigend hoofd is mijn valkuil. Advies: Niet alle vragen die door mijn hoofd gaan hoeven door mij beantwoord te worden.
 • Milt >> Te lang vasthouden is mijn valkuil. Advies: Ik kies mensen en omgevingen die gezond voor me zijn en laat los wat mij niet langer dient.
 • Wortel >> Me altijd gehaast voelen is mijn valkuil. Advies: Ik laat andermans stress niet mijn agenda bepalen. Ik heb geen haast.

 

Specifieke kenmerken. Bij mij staan de volgende poorten open:

 • Poort 9 (de temmende kracht van het kleine): De poort van focus. Vanuit mijn focus waar ik heen wil, zet ik telkens één stap tegelijk.
 • Poort 12 (stilstand): De poort van voorzichtigheid. Mijn woorden hebben impact. Ik kies ze zorgvuldig vanuit het verlangen mensen diep te raken.
 • Poort 26 (de temmende kracht van de grote): De poort van de egoïst. Ik bereik graag met minimale inspanning maximaal resultaat.
 • Poort 32 (voortduren): De poort van continuïteit. Ik heb een instinct voor wat waardevol is en wat ons als tribe verder brengt.
 • Poort 43 (doorbraak): De poort van inzicht. Als ik wacht tot het kwartje is gevallen ontvang ik unieke innerlijke inzichten.
 • Poort 55 (overvloed): De poort van spirit. Ik voel de overvloed van alle emoties zonder dat ik mezelf ermee identificeer.
 • Poort 61 (innerlijke waarheid): De poort van mysterie. Mijn denkgeest is een kanaal voor mysterieuze vragen die tot nieuwe inzichten kunnen leiden.

Kort samengevat

Ik ben een nieuwsgierig zoekende, harmonieus, verbindende ontdekkingsreiziger. Mensen komen bij mij voor een stuk richting, expressie, overtuiging, wilskracht, levensenergie en emotionele helderheid.