Eerst bellen, dan solliciteren


U heeft een interessante vacature gevonden en wilt solliciteren. Staat er in de vacature ook een telefoonnummer voor meer informatie? Bel dan. Want door een paar slimme vragen te stellen, neemt u een voorsprong op andere kandidaten.

Waarom bellen?

Als u belt, vergroot u de kans dat u wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De werkgever weet door uw telefoontje al wie u bent wanneer hij later uw brief en cv ziet. Besef ook dat slechts 5% van de groep sollicitanten belt voor informatie. Hij zal het dus juist waarderen dat u die extra moeite doet en het echt niet vervelend vinden dat u belt. Vraag wel of het uitkomt op dat moment.

Ook krijgt u door te bellen informatie die de anderen niet hebben. Dat geeft u de mogelijkheid om in uw brief en cv de nadruk te leggen op zaken die tijdens het telefoongesprek aan de orde kwamen. Als dat dingen zijn die niet in de vacature stonden, valt dat op. En opvallen is wat u wilt bereiken.

Welke vragen kunt u stellen?

Door te bellen, bent u eigenlijk al begonnen met solliciteren. Het is dus belangrijk tijdens dit gesprek een goede indruk achter te laten. Bereid daarom de vragen die u wilt stellen goed voor. Stel open vragen over inhoudelijke zaken die niet in de vacature staan. Vermijd gesloten vragen waar de werkgever alleen met ‘ja’ of ‘nee’ op kan antwoorden.

Ter inspiratie 7 vragen:

  1. Waarom is er een vacature voor deze functie? Wat lost een nieuwe medewerker op?
  2. Wat voor persoon zoekt u? Waar let u in de eerste plaats op als u een nieuwe medewerker aanneemt?
  3. Hoe is het team samengesteld en wat zijn de belangrijkste eisen om in dat team te passen?
  4. Wat zijn de belangrijkste taken die de nieuwe werknemer meteen moet oppakken en waarom?
  5. In de vacature staat dat er een goede werksfeer heerst. Kunt u daar voorbeelden van geven?
  6. In de vacature staat dat de werknemer snel moet kunnen schakelen. Kunt u zeggen waarom dit belangrijk is in deze functie?
  7. U zoekt iemand met ambitie. Kunt u mij iets vertellen over uw beleid om mensen daarin te ondersteunen?

In de vragen 5, 6 en 7 staan voorbeelden van eisen die in een vacature kunnen voorkomen. Deze kunt u natuurlijk vervangen door eisen uit de vacature waarop u reageert.

Vragen die u moet vermijden

De volgende vragen kunt u beter niet stellen:

  • Vragen over het salaris en de arbeidsvoorwaarden. Dat komt pas aan bod bij de salarisonderhandelingen.
  • Vragen naar zaken die al in de vacature staan of die u zelf kunt opzoeken op internet. De contactpersoon zal vinden dat u zijn tijd verdoet. Dat maakt de kans dat u wordt uitgenodigd een stuk minder.

Bron: werk.nl