Ivo Bieleveldt, 6 ondernemertips


Mijn lesje geleerd

29 september 2016 in (dezaak.nl) STARTERS
In mijn koppie ben ik nog steeds dat rebelse jochie dat in 1995 vanuit de slaapkamer begon met een internetbedrijfje, inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd actief bedrijf met circa 45.000 klanten.
 

Tijd om na twintig jaar de belangrijkste lessen op een rij te zetten:


1. Laat de buitenwereld de buitenwereld! 
Er is altijd een reden waarom iemand vindt dat jij het niet moet doen. Dat zegt iets over waarom ze het zelf niet doen maar niks over jouw leven, jouw ideeën en jouw toekomst. Voor elke reden om niet te beginnen is er altijd wel één om het wel te doen. Trek je daarom niets aan van anderen.

 
2. Jij maakt de regels! Je hoeft niet te doen wat anderen doen. 
Er zijn geen regels, behalve een paar wettelijke. Jij hoeft niet te doen wat andere ondernemers doen, zoals jezelf kapot werken. Je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt. Het gaat om de sleutelmomenten. Denk daarom niet te moeilijk, ook als het gaat om waar de winst ligt!
 
3. Maak een begin: succes trekt meer succes aan. 
Het is makkelijker om van enkele regendruppels een waterval te maken dan flink investeren en moeten presteren. Uit moeten ontstaat angst en daardoor dalen je kansen. Regendruppels worden vanzelf een waterval, maar zorg dat je zo snel mogelijk iets verdient en bouw daarop verder. Het voelt gewoon beter en het is gewoon makkelijker.
 
4. Houd je ego buiten de deur! 
Uitstraling, kantoor, dure auto: het is niet zo belangrijk. Voordat je het weet neemt je ego de overhand; kun je opscheppen, kaartjes geven en belangrijk doen op verjaardagen en bijeenkomsten. Ondertussen moet je de eindjes aan elkaar knopen. Je hoeft jezelf met niemand te vergelijken behalve met hoe je gisteren was. Dan weet je dat je de juiste kant op gaat.
 
5. Neem afstand, je bent meer bent dan je werk 
Je bent niet je werk, niet wat je hebt en niet wie je kent. Neem het niet allemaal zo serieus! Je bent bewustzijn. En dat bewustzijn heeft de potentie om alles te zijn of bereiken wat je wil. Je werk is maar één uiting daarvan, niks meer en niks minder. Het kan niet mislukken. Je moet op elk moment, zonder reden, afscheid kunnen nemen. Als het wat minder gaat wil dat niet zeggen dat jij minder bent, maar moet je gewoon een andere kant op en de bedrijfsvoering omzetten. Als het goed voelt dan is het goed.
 
6. Enjoy the ride! 
De reis is het doel dus je kunt er maar beter van genieten. Dat komt niet uit het behalen van een bepaalde omzet... het zit in jezelf. Het genieten komt vanuit het besluit om te genieten en iets tot stand te brengen.
Wees trots dat je het besluit tot zelfstandigheid genomen hebt. De rest is uitvoering. Besluit om te genieten en het ondernemerschap geeft je nog meer om van te genieten!

Ik wens elke (toekomstige) ondernemer heel veel succes!
-------------------------

Meer info over Ivo Bieleveldt op zijn website of LinkedIn pagina