Armoede(bestrijding) in Nederland


Napoleon Hill schrijft in 1937 in zijn boek 'Think and Grow Rich' het volgende: 'Dit tijdperk is in de greep van geldgekte. Een mens wordt beschouwd als minder dan stof, tenzij diegene een dikke bankrekening kan tonen. Daarom brengt niets zoveel lijden en vernedering als armoede'.

 

MDRplus en Plangroep stellen op www.dattwerkt.nl een gratis toolbox beschikbaar waarmee gemeenten zelf aan de slag kunnen gaan met het verbeteren van de ketensamenwerking in de bestrijding van armoede. De toolbox is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kader van duurzame bestrijding van armoede en schulden. Bron: plangroep.nl/nieuws/toolbox-datt-werkt-online

 

Kom uit je schuld.nl >> Voor zelfstandigen, werknemers en professionals.

 

NPO - 2DOC - Vergeef me mijn schulden >> Wie in Nederland met grote schulden zit kan proberen om bij de rechtbank aanspraak te maken op de wettelijke schuldsanering. Als dit wordt toegezegd kan de schuld hebbende door drie jaar te leven van een minimumloon en aan zeer strenge voorwaarden te voldoen van de resterende schulden kwijtgescholden worden. 'Vergeef me mijn schulden' toont zittingen in de rechtbank van Den Haag waar rechters toetsen of mensen in aanmerking komen voor deze schuldsanering. Klik hier om naar de documentaire te gaan.

 

SBS6 - Steenrijk, straatarm >> In dit programma ruilen een rijk en een arm gezin een week lang van huis, bestedingsbudget en leven. Zou geld gelukkig maken? In dit sociale experiment wordt duidelijk hoe het is om ineens rijk te zijn of juist krap bij kas te zitten. Klik hier om naar de afleveringen van dit programma te gaan.

 

In de winkels van Dress for Success staan professionele kledingadviseurs voor je klaar. Het zijn allemaal vrijwilligers die er voor zorgen dat je een goede indruk maakt bij je sollicitatie, kennismaking of pitch. Niet alleen passende kleding, maar ook advies! Dress for Success is er voor alle mensen met een uitkering of een minimuminkomen die stappen willen zetten op weg naar economische zelfstandigheid. Je wordt kosteloos voorzien van een set kleding waarmee je voor de dag kunt komen.

 

Stichting Clothing4u helpt mensen die het financieel moeilijk hebben. Clothing4u maakt op aanvraag een box met nieuwe kleding.

 

Speaking Minds (speakingminds.nl) is een erkende methodiek van Save the Children Nederland om kinderen en jongeren actief te betrekken bij beleidsvorming. Sinds 2016 zet Speaking Minds zich in om jongerenparticipatie mogelijk te maken bij het thema ‘Armoede en Schulden’.

 

ER IS GENOEG: over verborgen armoede en de gevolgen daarvan. Ze willen de schaamte wegnemen, het isolement doorbreken en vooral dat mensen zelf de weg naar hulp of een oplossing weten te vinden.

 

In het Schuldenlab070 werken publieke en private partners en de gemeente Den Haag samen om innovatieve oplossingen voor schulden en armoede te ontwikkelen.


Winnaar van de Annie M.G. Schmidtprijs 2018 van het Amsterdams Kleinkunst Festival