Ja-maar test


In het boek 'Ja-maar wat als alles lukt?' van Berthold Gunster stond een test die je vermogen om te creëren meet. De achtergrond gedachte van de test is dat je om te creëren over de 3 essentiële kwaliteiten moet beschikken: ja-en (accepteren en toevoegen, handelen), nee-want (een grens kunnen stellen, dingen niet doen) en ja-maar (nadenken, reflecteren en controleren). 

 

De test gaat over de positieve kant van alle 3 de reacties. De test bestaat uit 33 stellingen (elke categorie 11). Maximale score is 132 (33 x 4 punten) en de gemiddelde score is 74 punten (verdeeld in ja-en 26, nee-want 22, ja-maar 26).

 

Marjolein heeft de test 2x gedaan, zoals geadviseerd. Eén keer bij het begin van het boek en één keer na het lezen van het boek.

Eerste uitslag: ja-en 15, nee-want 8, ja-maar 24 (totaal 47)

Tweede uitslag: ja-en 18, nee-want 13, ja-maar 25 (totaal 56)

Hierdoor belandt ze in de eerste klasse 0 t/m 55 punten. Wat dit betekent, lees je hieronder: 

 

Je vermogen om je leven richting te geven is bedroevend slecht ontwikkeld. Hoe je leven eruitziet, wordt in sterke mate bepaald door de omstandigheden. De kans is groot dat je het leven ervaart als iets wat je overkomt. Zoals het weer, de jaargetijden of een aardbeving. Soms heb je geluk, soms niet. Het is hopen dat je structurele hulp hebt van een partner, werkgever of iemand anders om je leven te ordenen, anders ziet het er niet best uit. In een groep voel je je het meest op je gemak in een dienende rol met een duidelijk omschreven taak en functie. Als zich veranderingen aandienen, brengen die je per definitie uit je evenwicht. Het ergst wat je zou kunnen overkomen is ontslag of echtscheiding. Kijk naar de punten per categorie waar je het snelst winst kunt boeken. Als ze alle drie ongeveer gelijk ontwikkeld zijn, is het aan te raden de 'nee' als eerste te ontwikkelen en wat assertiever te worden. Het heeft weinig zin anderen te helpen als je niet eerst jezelf kunt helpen. Ongeveer 6% van de respondenten haalt 55 of minder punten.

 

Met de bovenstaande uitslag kan je nog 2 extra berekeningen doen.

1) Balans >> Hoogste score - laagste score (in mijn geval 24-8= 16 en 25-13= 12)

2) Gebrek >> Middelste score - laagste score (in mijn geval 15-8= 7 en 18-13= 5)

 

Mijn balansscore is 16 en 12 (gemiddeld 14). Volgens het boek ben ik in disbalans ....

Met de toevoeging; Als de nee-want score te weinig is ontwikkeld ben je relatief onvoldoende in staat voor jezelf op te komen. Besef dan dat aardigheid je weinig zal brengen (behalve bij de verkeerde mensen).

 

Mijn gebrek score is 7 en 5 (gemiddeld 6). Volgens het boek heb ik een nee-want gebrek van 6.

Bijna 60% van de mensen heeft een nee-want tekort. Dat stelt mij weer rustig, ha ha.

 

Wil jij ook een Ja-maar test doen? Op de website www.omdenken.nl lees ik het volgende:

Op zoek naar de Ja-maar test?

De Ja-maar test staat niet meer online. Die is met de Ja-maar website “ten onder gegaan” en we hebben toen besloten hem voorlopig niet meer in die vorm online te zetten, omdat hij verouderd en niet meer goed is. We staan niet meer achter alle vragen, teksten en de vorm.

Wel hebben we nu een gloednieuwe e-learning over omdenken. En lees ondertussen gerust verder in Ja-maar wat als alles lukt?, want dat boek is zeker nog relevant en interessant.

 

Lees mijn boekreview van het boek 'Ja-maar wat als alles lukt?'.