Zwerfvuil


Stichting De Noordzee is de enige onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie die zich specifiek op de Noordzee richt. Het grootste natuurgebied van Nederland. Al ruim 40 jaar zijn zij dé maatschappelijke organisatie voor een schone en gezonde Noordzee. Samen met andere organisaties werken zij aan de bescherming en het duurzaam gebruik van de Noordzee, o.a. door de Boskalis Beach Cleanup Tour te organiseren. 

 

De tsunami van plasticsoep zo snel mogelijk stoppen! Dát is kort gezegd de missie van Plastic Soup Foundation. Lukt dat niet, dan zadelen we toekomstige generaties op met de gevolgen van een verschrikkelijke plaag. Plastic Soup Foundation is daarmee een ‘single Issue’-milieuorganisatie. Ze houden zich met één ding bezig: het stoppen van de plasticvervuiling bij de bron.

 

Recycling Netwerk Benelux (RNB) is een zelfstandige milieuorganisatie die verschillende milieuorganisaties verbindt rond het thema van grondstoffen en de impact ervan. Hun doel is het zoveel mogelijk beperken van de milieuschade die wordt veroorzaakt vanaf de grondstofproductie tot en met het afvalbeheer. Zij richten zich vooral op materialen en producten die in huishoudens worden gebruikt en op het daardoor veroorzaakte verpakkingsafval en ander huishoudelijk afval. Speciale aandacht geven ze hierbij aan afvalpreventie, effectieve afvalinzameling (zoals met statiegeld) en hoogwaardige recycling.

 

Zwerfafval voorkomen, dat is het doel van het platform Supporter van Schoon. Via dit platform, een initiatief van Nederland Schoon, brengen ze Supporters van Schoon samen om bij te dragen aan het voorkomen van zwerfafval. Ze inspireren en activeren heel Nederland om zwerfafval te voorkomen. Ieder op zijn of haar eigen manier. Zij bieden de kennis en materialen en ondersteunen je bij jouw initiatief. Want jij bent Supporter van Schoon. Kom ook in actie en maak het verschil! 

 

KLEAN richt zich niet alleen op het bestrijden van zwerfafval, een stap verder: de meest voorkomende denkfout in de geschiedenis van de mensheid aan pakken – de misvatting dat ‘wat ik kan doen te klein is om een verschil te maken’. KLEAN staat voor Klagen Loont Echt Absoluut Niet. KLEAN is erin gespecialiseerd klagers om te zetten in doeners. Dankzij KLEAN heeft Nederland nu de meeste zwerfafval rapers per inwoner ter wereld. Maar dat is slechts het begin.

 

De CleanWalk wandelstok. is gemaakt voor ondersteuning tijdens je wandeling en het onderweg opprikken van zwerfafval, diep in de natuur waar de reiniging niet komt. Zonder afvalzak of vuile handen. Gewoon door het aan je wandelstok te prikken en het er vanaf te schuiven in de eerstvolgende afvalbak die je tegenkomt. 

 

Zwerfvuil rapen. Je doet het alleen maar toch samen. De gratis zwerfvuil app van helemaalgroen.nl maakt op een kaart direct zichtbaar waar jij zwerfvuil hebt geraapt. En dat motiveert andere deelnemers in jouw gebied, zij zien direct waar weer actie nodig is!


Vier minuut durende documentaire over het vrije leven van een rondvliegend plastic zakje. Ingesproken alsof het een wild dier is. Erg leuk gedaan. Zo noemen het ook wel een mockumentary.


Kort introductie filmpje over plogging. Plogging is een combinatie van joggen en zwerfvuil opruimen. Een samenvoeging van de Zweedse werkwoorden plocka upp (oprapen) en jogga (joggen) leverde het nieuwe Zweedse werkwoord plogga op, waarvan het woord is afgeleid. Bron: Wikipedia.


De enorme kracht van ’the Power of One’ is prachtig aan te tonen met het fenomeen zwerfafval.

Als een kwart van Nederland elke dag één stuk zwerfafval opruimt dan moet men al na drie dagen naar zwerfafval zoeken. Als een kwart van de wereldbevolking elke dag één stuk opruimt ruimen we al snel meer op dan acht miljard kilo. Dus meer dan wat er nu elk jaar in onze oceanen bijkomt. Meer info op klean.nl