Shiatsu & Watsu - geneeswijze


Shiatsu heeft zijn wortels in de traditionele geneeskundige kennis van China en Japan.  Shiatsutherapeuten werken vanuit de overtuiging dat de mens van nature beschikt over een geweldig zelfherstellend vermogen en dat dit kan worden geactiveerd door aanraking van Ki, de levensenergie die wordt geboren uit de splitsing van de Tao in yin en yang.

 

In het leven staan we voortdurend bloot aan veranderingen; ons bestaan is een aaneenschakeling van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen, die we niet altijd kunnen beïnvloeden en waartoe we ons telkens opnieuw moeten verhouden. Het vermogen om deze balans te vinden en te bewaren - om je aan te kunnen passen aan die steeds veranderende omstandigheden in het leven - is bepalend voor ons algehele welzijn en onze gezondheid. Dit evenwicht is voor elk mens iets anders.

 

Lichaam en geest vormen hierbij een dynamisch geheel en zijn in constante interactie met elkaar en de wereld om ons heen. Raken lichaam en geest ernstig of langdurig uit balans, dan worden de natuurlijke energiestromen in het lichaam gehinderd. Op den duur ondermijnt dit onze veerkracht en onze gezondheid. Mensen lopen vast en ontwikkelen uiteenlopende klachten.

 

Kenmerkend voor shiatsu is de invoelende aanraking en oprechte aandacht van de therapeut en het werken vanuit de Hara. Door op specifieke punten met handen en vingers druk uit te oefenen, ondersteunt de therapeut het vrijelijk stromen van de ki door het lichaam. In onze (westerse) maatschappij is het een hele uitdaging om je balans te bewaren of terug te vinden bij ziekte en tegenslag. Shiatsu kan zowel preventief als actief worden ingezet bij uiteenlopende klachten en is daarmee een waardevolle en logische aanvulling op de reguliere zorg.

Bron: shiatsuvereniging.nl

 

Watsu

Watsu® past de principes en strekkingen toe van de Shiatsumassage, terwijl men drijft in warm water. Watsu = water – shiatsu. Laat de wereld en de zorgen achter je, terwijl je lichaam rustig wordt bewogen. Watsu werd in 1980 ontwikkeld door Harold Dull in Harbin Hotsprings te California. Hij studeerde Zen-Shiatsu in Japan.

 

Wat is Watsu

Zachte, geleidelijke draaiingen en strekkingen verlichten de druk die stijve, onbuigzame spieren en gewrichten hebben op de zenuwen. Hierdoor ervaart men een grotere flexibiliteit, vrijheid en een vermindering van pijnklachten.

 

Er ontstaat een zeer diepe staat van ontspanning en een goede doorstroming van energie. De buitengewone diepe staat van ontspanning die door deze vorm van watermassage tot stand komt, maakt het tot één van de ultieme stress verlagers voor de mens van deze tijd.

 

Laat deze totale ondersteuning en warmte je lichaam doordringen en alle spanningen verdwijnen. De strekkingen maken blokkades los in de meridianen, de kanalen waardoor onze levenskracht stroomt. Watsu heeft effect op alle niveaus: lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel. Watsu kan een goede ondersteuning zijn voor het welzijn van de mens en het is heerlijk!

 

Voor wie is Watsu

De ontspanningsmethode Watsu is voor vele verschillende doelgroepen. Zwangere, mensen met een (chronische) klacht, baby's of kleine kinderen, maar ook alle mensen die nu niet genoemd zijn, kunnen genieten van een Watsu sessie. Het is alleen belangrijk dat er geen open wonden zijn tijdens de Watsu sessie.

Bron: praktijkmalo.nl