Alles is uitvogelbaar aka everything is figureoutable

Gepubliceerd op 5 september 2023 om 14:48
Een vogel die rondkijkt

De Amerikaanse Marie Forleo is de schrijfster van dit boek. Het is een leuk boek om eens gelezen te hebben. Ik vind het niet persé een bewaarboek. Zelf heb ik het boek geleend bij de bieb en ik heb met veel plezier een samenvatting geschreven. Haar inzichten zijn zowel simpel als doeltreffend. Elk hoofdstuk sluit af met oefeningen en een verhaal uit de praktijk.

Tips

 • Train je brein om groei mogelijk te maken. Van 'dit weet ik al' naar 'wat kan ik hiervan leren?'. Van 'dit werkt toch niet voor mij' naar 'hoe kan dit werken voor mij?'. 
 • Eerst proberen, dan pas negeren.
 • Je potentie is onbegrensd. Je bent uniek, waardevol, capabel en de dromen in je hart waardig.

 

Scheppingsproces: Gedachte > gevoel > gedrag > gevolg.

Wij: Overtuiging > gedachte > gevoel> gedrag > gevolg.

 

Wanneer je een overtuiging verandert, verander je alles.

De krachtigste woorden in het universum zijn de woorden die je zegt tegen jezelf.

Alles, maar dan ook echt alles = uitvogelbaar.

Oefening 1

Van inzicht naar actie:

 1. Waarom heb je dit boek in je handen?
 2. Welke negatieve of beperkende overtuiging(en) hebben je er tot nu toe van weerhouden om dit uit te vogelen? 
 3. Streep nu elk van deze negatieve of beperkende overtuigingen door en schrijf het woord 'onzin' ernaast.
 4. Schrijf op waarom elk van deze negatieve of beperkende overtuiging(en) totale onzin zijn.
 5. Denk je in wie je zou zijn zonder deze beperkende overtuiging(en).
 6. Bedenk een creatief, speels plan om de overtuiging dat alles uitvogelbaar is te belichamen.

 

Vervang de woorden 'kan niet' door 'gaat niet'. Jij bent zelf 100% verantwoordelijk voor jouw leven, gedachten, gevoelens en gedrag.

Het leven bestaat voor 10% uit wat je overkomt en voor 90% uit hoe je daarop reageert.

Smoesjes

Waarheden en tactieken om vermeende beperkingen te overwinnen:

Smoes 1: Ik heb de tijd niet. 

 • Elimineer of verminder mediaconsumptie.
 • Kijk minder vaak in je inbox of zelfs enkele dagen niet. Zet notificaties uit.
 • Eet beter, sneller en goedkoper. Tip: Kook 2x per week een grote, gezonde portie en vries die in.

Smoes 2: Ik heb het geld niet.

 • Tonny Robbins zegt daarover: "Het gaat nooit om je middelen, het gaat om je vindingrijkheid."

Smoes 3: Ik weet niet hoe en/of waar ik moet beginnen.

 • De kunst van het stoppen met smoesjes houdt in dat je ervan doordrongen moet raken dat je dromen door niemand anders worden verwezenlijkt of kapotgemaakt dan door jou. 

Onrealistisch?

Zeggen andere dat jouw dromen onrealistisch zijn? Trek je er niets van aan. Ga als volgt te werk:

 • Schrijf zo uitgebreid mogelijk jouw droom op.
 • Ga negatievelingen uit de weg.
 • Neem alleen iets aan van iemand die recht van spreken heeft. Die hetgeen hij/zij vertelt ook echt heeft meegemaakt. 
 • Zoek heel veel positieve verhalen op. Bijvoorbeeld bijzondere biografieën of documentaires.
 • Neem actie, hoe klein ook.
 • Denk eraan: Alles is uitvogelbaar.

Angst

Omarm je angst. Marie's betekenis voor fear = face everything and rise. Angst is niet de vijand. Wachten tot je niet meer bang bent, dát is de vijand. Marie zegt: "Ik win of ik leer, maar verliezen doe ik nooit." En Victoria Pratt zegt hierover: "Een mislukking is slechts een gebeurtenis. Het is geen karaktereigenschap. Een mens kan geen mislukking zijn."

Jouw droom

Marie vertelt: "Helderheid krijg je door iets te doen, niet door te denken." Jouw leven is een continue daad van creatie en jij hebt de volledige regie. Wanneer je een helder, toegewijd besluit neemt over iets wat je graag wilt, staat dat gelijk aan de telefoon pakken en een bestelling plaatsen bij het universum.

 

Je zou de droom niet hebben, als je het niet al in je had om die droom te verwezenlijken. Dr. Gail Matthews onderzoek wijst uit dat je een 42% grotere kans hebt om je doelen te behalen als je ze opschrijft. 

Oefening 2

Van inzicht naar actie:

 1. Maak een lijst van je voornaamste dromen voor het aankomende jaar. Ideeënloos? Maak dan deze zin af: Zou het niet super zijn als .....
 2. Bekijk jouw lijst, kies het punt dat het meest aanspreekt en beantwoord de volgende vragen: Waarom is deze droom belangrijk voor je? Wat voor verschil zal dit maken in je leven als je het eenmaal hebt uitgevogeld? Hoe zal het je in creatieve, emotionele, fysieke en financiële zin beïnvloeden? Op wie zal het nog meer een positieve impact hebben als je dit uitvogelt? Bij elk antwoord probeer je steeds nog dieper te gaan totdat je de kern overhoudt. Klaar? Hoe belangrijk is het voor je om dit nu te gaan uitvogelen op schaal van 1 t/m 10? Waarbij de 10 staat voor nú actie ondernemen, 7 is reden tot aarzeling, 5 en lager is STOP. Ga terug naar je lijst en vind iets waar je persé nu mee wilt beginnen. Heeft iemand anders dit al uitgevogeld? Heb je al eens eerder een gooi gedaan naar deze droom en schoot je toen tekort? Zo ja, wat ging er mis? Wees zo objectief mogelijk. Schrijf precies op wat er niet werkte en wat je anders gaat doen om die problemen op voorhand op te lossen.
 3. Kies er één, kies één droom (geen 2 of meer). 
 4. Maak het concreet, meetbaar en uitvogelbaar.
 5. Bepaal wat je volgende 3 stappen worden en ga meteen aan de slag.

 

Ali Krieger vertelt: "Je hebt controle over 2 dingen. Je arbeidsethos en je instelling ten opzichte van iets". 

Bonusstap: Kijk naar je droom en beantwoord de volgende 2 vragen: Over welke delen van dit proces heb ik controle? Welke vaardigheden moet ik ontwikkelen en onder de knie krijgen?

Uitstelgedrag?

Twijfel je over iets? Vraag je dan af: "Wat zou mijn 10 jaar oudere ik doen?" Laat dat antwoord leidend zijn in de beslissing in het nu. 

Als aan Marie werd gevraagd wat voor werk ze deed, had ze lang geen goed, maatschappelijk aanvaard, antwoord. Totdat ze de volgende 3 woorden bedacht: Meervoudig gepassioneerd ondernemer.

Mensen waren geïntrigeerd en vroegen wat het betekende. Marie vertelde dan wat ze allemaal deed en dit leidde tot nieuwe kansen.

Marie: "Je hebt nooit het gevoel dat je klaar bent om de belangrijke dingen te doen waarvoor je bent voorbestemd."

Marie's strategie = begin voordat je er klaar voor bent. Dus pas op voor uitstelgedrag. Koppel een 'boete' aan je uitstelgedrag (mensen vinden verliezen zwaarder wegen, dan exact hetzelfde winnen = verliesaversie). Hecht meer waarde aan groei en leren, dan aan comfort en zekerheid.  

Gevaarlijk

Vooruitgang, geen perfectie. Perfectie is dodelijk. Vooruitgang is geen rechte lijn, vooruitgang is een lijn met hobbels en stappen terug. 

Vermijd een statische mindset en ga voor een op groei gerichte mindset. Dit betekent dat je: Gelooft dat jouw basiskwaliteiten verbeterd kunnen worden d.m.v. inspanning, volharding en ervaring. Dat je waarschijnlijk hunkert naar uitdagingen en opbouwende kritiek verwelkomt. Dat je tegenslagen beschouwt als kansen om te leren, een passie ontwikkelt voor hard werken en een honger naar groei hebt.

 

Zes tactieken om in de vooruitgangszone te blijven:

 1. Neem kleine stapjes en negeer groot drama.
 2. Calculeer problemen van tevoren in.
 3. Verwacht (en omarm) zelftwijfel.
 4. Stel jezelf de vraag: "Wat is de volgende juiste stap?"
 5. Gebruik de kracht van positief opgeven. Wanneer je inziet dat je met geen mogelijkheid nóg verder kunt gaan. Het feit dat iets eindigt, betekent nog niet dat het is mislukt. 
 6. Wees geduldig.

Tip: Last van zelftwijfel en komt het woord niet op in je hoofd? Verander het dan in 'nog niet'. Bijvoorbeeld: 'Ik kan het niet' wordt dan 'ik kan het nog niet'.

Nee

Als een ander 'nee' zegt wil nog niet zeggen dat het een 'nee' blijft. Iedereen heeft zijn eigen gekleurde bril op waarmee diegene alles waarneemt en een reactie geeft. Soms zijn dingen toch mogelijk, al dacht de ander van niet.

 

Er wordt altijd over je geoordeeld, zelfs als je "niets" doet. Zelf oordeel je ook over anderen en jezelf. Dat is menselijk, maar laat het je niet bepalen. 

 

Wees sterk genoeg om de waarde uit kritiek te destilleren (als die er is). Bijvoorbeeld: Wat zou hier waar aan kunnen zijn? Zit er iets in wat ik kan gebruiken om te groeien en het beter te doen? 

Tip: Koppel je droom aan een groter goed, want redenen zijn de drijvende kracht achter resultaten.

Oefening 3 en 4

Het blootleggen, ontwikkelen en delen van je gaven is de hele reden waarom je hier op aarde bent. Laat jouw eigenwaarde niet verschrompelen door het oplichterssyndroom. Wat je kunt doen om dit syndroom te voorkomen: Deel de schaamte en zeg het hardop. Leg een (digitaal) jubeldossier aan met daarin complimenten, bedankjes, loftuitingen etc. die je van anderen hebt gekregen. Laat je licht naar buiten schijnen, niet naar binnen. 

 

Doe de volgende oefening: Vul aan; 'Had ik nu maar ..........' Pak deze wens op en leef je droom. Zorg dat je op jouw sterfbed geen spijt hebt van alles wat je niet durfde. 

 

Nog een oefening: Schrijf een brief aan jezelf. Schrijf de brief alsof je 100 bent en een brief schrijft aan jouw jongere ik van nu. Noteer 15 minuten lang alles wat in je opkomt en lees het resultaat pas na 1 uur. Deze oefening helpt je om toegang te krijgen tot jouw diepe waarheden. 

Epiloog

Als jij de beste kans wilt om je dromen uit te vogelen, bouw dan een voedende omgeving om je heen. Maak van het verstevigen van je sociale contacten een prioriteit. Investeer in anderen door zorgzaam te zijn en hen te steunen in hun vermogen om ook hun dromen uit te vogelen. Dus:

 • Investeer in uitvogel-vrienden.
 • Wees structureel een uitvogelaar op je werk.
 • Meld je aan voor de nieuwsbrief op marieforleo.com 
 • Geef wat je ontvangen wilt.

 

Wees lief voor jezelf. Je bent het waardevolste wat je hebt in dit leven. Maak plezier en lach veel. Blijf scherp en ga voor jouw dromen, want

de wereld heeft werkelijk die bijzondere gave nodig die alléén jij bezit.