Miracle Morning

Gepubliceerd op 14 september 2023 om 11:47
Sunrise

Hal Elrod, de schrijver van dit boek, heeft heel wat diepe dalen gekend in zijn leven. Ondanks dit alles heeft hij dit mega, positieve boek geschreven en promoot hij het ook flink. Ik vind het heel inspirerend en hoop dat deze samenvatting ook jou vooruit helpt.

Droomleven

Schuld bepaalt wie iets fout heeft gedaan, verantwoordelijkheid bepaalt wie zich inzet om dingen te verbeteren. Laat het verleden rusten en begin vandaag nog met het vormgeven van jou gewilde leven. Waar je nu ook staat in het leven, het is tijdelijk en precies waar je nu moet zijn om te leren wat je moet leren, zodat je de persoon kunt worden die je moet zijn om het leven op te bouwen dat je echt wilt. Ook (of zelfs vooral) als het leven nu moeilijk of uitdagend voor je is.

 

Oprah: "Het grootst mogelijke avontuur dat je ooit kunt aangaan, is het leven van je dromen leiden".

Voordelen

Dit boek is gebaseerd op 3 cruciale uitgangspunten:

 1. Je bent het waard.
 2. Elke dag tijd vrijmaken.
 3. Geconcentreerde, productieve, succesvolle ochtenden.

 

Mogelijke voordelen die je kunt verwachten: Met energie wakker worden, stressniveau daalt, helderheid, goede gezondheid, productiever, minder zorgen, meer mogelijkheden om meer geld te verdienen, levensdoel ontdekken en je neemt geen genoegen met minder.

 

Jim Rohn: "Je succesniveau zal zelden hoger zijn dan het niveau van je persoonlijke ontwikkeling, want succes is iets wat je aantrekt door de persoon die je wordt."

 

Ga voor een 10 op elk gebied. Stop middelmatig te zijn. Onze buitenwereld zal altijd een weerspiegeling zijn van onze binnenwereld. Als je je binnenwereld (jouw leven) verandert, verbetert je buitenwereld mee (jouw levensomstandigheden). Wat je kunt doen: Mediteren in stilte, lezen (bijv. Think and grow rich), affirmeren, visualiseren (maak een visionbord à la 'the Secret'), schrijf over dankbaarheid in jouw dagboek en doe aan beweging.

Stap voor stap

Ontstijg de middelmaat, sluit je aan bij de bovenste 5%. Door de volgende stappen te nemen:

Stap 1: erken die 95%.

Stap 2: Stijg boven middelmatigheid uit, dus:

 1. Denk groter dan je jezelf tot op dit moment hebt toegestaan. Jouw verleden is NIET gelijk aan jouw toekomst. Bedenk wat je wilt in je leven en leg jezelf geen onnodige beperkingen op.
 2. Leef doelbewust. Formuleer een doel en handel erna. Pas je doel aan als dat nodig is en noteer het ergens waar je het elke dag ziet. Bijvoorbeeld: Ik wil de beste versie van mezelf zijn. 
 3. Kies de juiste weg (niet de makkelijkste).
 4. Neem verantwoordelijkheid.
 5. Zoek een verantwoordingspartner.
 6. Omring je met gelijkgestemden.
 7. Interesseer je voor persoonlijke ontwikkeling.
 8. Maak het urgent.

Stap 3: Trek je eigen grens. Als we nu niet veranderen, verandert ons leven ook niet. Gezegde met een knipoog: You snooze, you loose. 

Vroeg opstaan

Zeg 's avonds vol overtuiging tegen jezelf dat je energiek wakker wordt en het gebeurt, ongeacht het aantal uur dat je slaapt. Dat staat er helemaal los van blijkt uit onderzoek. 

Vijf simpele stappen om makkelijker (vroeg) op te staan:

 1. Maak voornemens voor je naar bed gaat. Spreek 's avonds een positieve ochtend wens (affirmatie) uit.
 2. Zet je wekker aan de ander kant van de kamer.
 3. Poets je tanden.
 4. Drink een heel glas water.
 5. Trek je sportkleding aan.

Life SAVERS

Doe het onderstaande elke dag (al is het maar 1 minuut) en creëer jouw eigen volgorde:

S = Silence. Stilte d.m.v. meditatie, gebed, overweging, diep ademen en/of dankbaarheid. 

A = Affirmations. Maak je eigen affirmaties. Bedenk een zin met daarin wat je echt wilt en waarom je dat wilt. Jouw leven zal zich verbeteren, nadat jij jezelf hebt verbeterd. Welke voornemens ga je maken om het gewenste voor elkaar te krijgen. Hoe specifieker je daden zijn, hoe beter. Schrijf de frequentie op (hoe vaak) de kwantiteit (hoe veel) en leg het tijdsbestek vast (wanneer je begint en eindigt). TIP: begin klein, als je een paar weken achter elkaar het doel hebt bereikt, dan kan je het verhogen/veranderen. PLUS: Voeg ook inspirerende citaten en ideeën toe aan de affirmatie. 

V = Visualization. Visualiseer in detail wat je echt wilt en ook dat je het bereikt hebt. Visualiseer wie je moet zijn en wat je moet doen.

E = Exercise. Beweeg. Tip: Yoga.

R = Reading. Lees.

S = Scribing. Ga dagboekschrijven. Tip: Lees oude notities en leer daarvan.

Misschien start je met één minuut, maar na verloop van tijd bouw je dit langzaam uit. Zorg ook dat hij aansluit bij jouw leefstijl, zodat je jouw grootste doelen kunt behalen en jouw dromen kunt waarmaken.

Plus: Let op je voeding en onthoud; het moment waarop je de volledige verantwoordelijkheid voor je leven neemt, is het moment waarop je de macht opeist om alles in je leven te veranderen. 

Volhouden

Een nieuwe gewoonte aanleren is een hele uitdaging. Je gaat door verschillende fases heen:

Fase 1 (dag 1 t/m 10): Je hebt de drang om op te geven. Houd vol, houd vol, houd vol. 

Fase 2 (dag 11 t/m 20): Je voelt je ongemakkelijk. Houd vol! Jouw discipline en toewijding worden op de proef gesteld. Houd vol!

Fase 3 (dag 21 t/m 30): Je bent onstuitbaar. Volhouden. Ga zo door! Volhouden. Je kunt het!

 

De e-mail die jouw leven zal veranderen

Een mooie opdracht om nog meer te leren en een betere versie van jezelf te worden is om verschillende mensen, zoals familie en/of vrienden een mail te sturen met de vraag; Kan je mij (eerlijk) laten weten op welke drie gebieden ik mezelf mag verbeteren? Jouw antwoord zal mij niet kwetsen. 

 

Note: Er kunnen pijnlijke antwoorden terugkomen, maar koppel dit los. Iedereen wil jou helpen en soms is een eerlijk antwoord een pijnlijk antwoord. Uiteindelijk kan jij jezelf naar een hoger level tillen, dus ben je iedereen die reageert dankbaar. 

 

Van de antwoorden die je terug krijgt, maak je een lijst met de meest constructieve feedback. En van deze lijst maak je een overzicht met nieuwe voornemens.

Wees dankbaar voor alles wat je hebt, accepteer alles wat je niet hebt en creëer zelf alles wat je wilt. Hal Elrod