Het hart van NLP

Gepubliceerd op 27 mei 2021 om 16:32
Hartvormige gesnoeide boom

Rond 2015 ben ik begonnen met een cursus NLP. Super interessant en gezellig. Al waren er ook wel momenten van tranen na het vertellen van persoonlijke trauma's en of triggers door het doen van bepaalde oefeningen. Een soort emotionele rollercoaster. Gelukkig onder zeer goede begeleiding. We zijn een keer met de hele groep naar een bijeenkomst van NVNLP geweest en ik heb toen besloten lid te worden van deze club (inmiddels niet meer). 

Duur

Ik vind dat als je ergens lid van bent, je dan minimaal ook naar hun jaarvergadering moet komen en bij de NVNLP wordt deze tegelijk met allerlei interessante gratis workshops gegeven. Deze dagen vond ik altijd zeer plezierig en het boek 'Het hart van NLP' werd daar (ik denk) voor €5 verkocht. Ze hadden er flinke stapels van. Ik kijk zojuist (dd. 27/5/2021) op bol.com en daar verkopen ze hem voor €120. Ik viel bijna van mijn stoel.

Geschiedenis

Het is een interessant boek voor degene die graag meer verdieping willen over het ontstaan van NLP. Verschillende personen vertellen hun weergave van die tijd. De ene tekst leest lekkerder, dan de andere. Al met al had ik het vrij snel uit gelezen. Ik vind het zeker geen €120 waard. Dat is gewoon absurd, maar ja .... wat dan wel een fatsoenlijke prijs is? €19,95?

(on)Bewust

Mooie zin uit het boek van Stephen Gilligan:

Als het bewuste en onbewuste met elkaar op het hoogste niveau in balans zijn, is het resultaat kunst, creativiteit, genialiteit en transformatie.

Placebo's

Robert Dilts schreef; Een van mijn taken was het vereiste onderzoek naar placebo's te verzamelen....Studies naar de effecten ervan over een groot gebied van verschillende symptomen hebben bijvoorbeeld aangetoond dat placebo's gemiddeld 35-40% van de tijd even effectief werken als actieve geneesmiddelen (bron: Beecher, 1955; Evans, 184). In het geval van bepaalde sterke pijnmedicatie, zoals morfine, werd aangetoond dat placebo's meer dan 50% van de tijd even goed werken als morfine zelf. Note: Meer studies (Angell, 2011) hebben aangetoond dat op basis van scores op schalen die gebruikte worden om depressie te meten, placebo's 75 tot 82% van de gevallen net zo effectief zijn als antidepressiva.

Bovenstaande vond ik mind-blowing!

 

NLP is een zeer interessant vakgebied en verdieping hierin kan je helpen op elk gebied. Ik heb reeds een NLP Practitioner en Master opleiding achter de rug en overweeg om mezelf nog meer te gaan verdiepen in NLP. Dus wie weet ... komt daar nog een eens blog over.

Liefs, Marjolein

 

P.s.: Nieuwe paden ontdekken? Het is altijd het juiste moment.