De monnik die zijn Ferrari verkocht (spiritueel boek)

Gepubliceerd op 27 juni 2021 om 16:26
Ferrari

Dit boek zit vol wijsheden. Tijdens het lezen heb ik veel aantekeningen gemaakt. Hieronder kan je mijn aantekeningen terugvinden. Er wordt een verhaal tussen twee vrienden verteld die gaat over de 7 deugden voor een verlicht leven. De 7 deugden zijn: Bedwing je geest, volg je doel, beoefen kaizen, streef discipline na, respecteer tijd, dien anderen belangeloos en beleef het heden. 

Bedwing je geest

Beoordeel gebeurtenissen niet als positief of negatief. Neem ze liever voor wat ze zijn, accepteer ze en leer ervan. Uit iedere gebeurtenis valt iets te leren. Deze kleine lessen geven voeding aan je innerlijke en uiterlijke groei. Als de ene deur sluit gaat een andere deur open. Wanneer je dit principe consequent toepast op je dagelijkse leven en je geest traint om ieder voorval te vertalen in een positieve gebeurtenis die je kracht geeft, ban je de zorgen voor altijd uit. Dan ben je niet langer een gevangene van je verleden. In plaats daarvan word je de bouwmeester van je toekomst. Leef van je verbeeldingskracht, niet van je herinneringen. Alles ontstaat altijd tweemaal: eerst in de werkruimte van je geest en daarna, alleen daarna, in de werkelijkheid.

 

Heb geduld en wees ervan overtuigd dat alles waarnaar je zoekt komt als je je erop voorbereidt en het verwacht. De meeste mensen schenken geen aandacht aan de aard van hun gedachten en toch bepaalt de kwaliteit van je gedachten de kwaliteit van je leven. Als je je leven optimaal wilt leven, bekommer je dan om je gedachten alsof het je dierbaarste bezittingen zijn. Een negatieve gedachte is als een zaadje; zij begint klein, maar groeit en groeit. Totdat binnen de kortste keren deze een eigen leven leidt. Oefen in creatieve visualisatie. Zie jezelf zoals je jezelf wilt zien.

Volg je doel

Benjamin Disraeli heeft gezegd: "Het geheim van succes is voortdurend het doel blijven volgen". Door je doelen te omschrijven boor je je creativiteit aan die je op het juiste pad zal brengen. Tip: Elke maand 10 minuten de tijd nemen om je doelen op te schrijven en diep na te denken over de zin van het leven. Gebruik daarvoor de 5 stappen methode:

 1. Visualiseer het gewenste resultaat.
 2. Oefen positieve druk uit op jezelf door bijv. je doelen met anderen te delen.
 3. Blijf jezelf motiveren.
 4. Zet alles op papier. Noteer je wensen, doelen en dromen. Je kunt de volgende zes onderwerpen als leidraad gebruiken: lichamelijke conditie, financiële doelen, persoonlijke beheersing, relationele doelen, sociale doelen en spirituele doelen.
 5. Doe nieuwe gewoontes minimaal 21 dagen. Doe nooit iets omdat het moet. Doe omdat je het wilt en je weet dat het het juiste voor je is. Liefst dagelijks en op hetzelfde tijdstip en plaats. Plus geniet van het proces!

Beoefen kaizen

Angst is niet meer dan een negatieve bewustzijnsstroom. Tien rituelen voor een stralend leven:

 1. Ritueel van de stilte; Elke dag 15 a 50 minuten rusten. Liefst in combinatie met de natuur en op dezelfde tijd.
 2. Ritueel van het lichamelijk; Bijv. yoga. Goed ademhalen is goed leven.
 3. Ritueel van het levend voedsel; Zoals je je lichaam voedt, voed je je geest. Eet vegetarisch.
 4. Ritueel van de kennis; Lees regelmatig bijv. 30 min. per dag boeken die je kennis vergroten.
 5. Ritueel van de zelfreflectie; Neem de tijd om na te denken. Bekijk wat je iedere dag goed en fout doet en probeer een manier te vinden om daar wat aan te doen. 
 6. Ritueel van vroeg opstaan; De eerste 10 minuten na het ontwaken bepalen voor een groot deel de rest van de dag. Sta vrolijk op ook al voel je je zo niet. Begin de dag vreugdevol. Lach, speel en wees dankbaar voor alles wat je hebt. Leef alsof het je laatste dag is!
 7. Ritueel van de muziek; Geniet van goede muziek.
 8. Ritueel van het gesproken woord; Gebruik mantra's (= een verzameling van woorden) die een positief effect bewerkstelligen. Woorden hebben invloed op je zelfbeeld (= een selffulfilling prophecy)
 9. Ritueel voor een stralend leven ookwel ritueel van het harmoniërende karakter; Je zaait een gedachte, je oogst je daad. Oogst een daad en je zaait een gewoonte. Zaai een gewoonte, dan oogst je karakter. Zaai je karakter, dan oogst je je bestemming.
 10. Ritueel van de eenvoud; Richt je alleen op je prioriteiten, dingen die echt betekenis hebben. Je leven wordt dan overzichtelijker, bevredigender en rustiger. Toon moed, blijf bij je standpunt en volg je dromen. 

Streef discipline na

Als je wilskracht ontwikkelt, wordt je meester over je eigen wereld. Vrijheid is als een huis: Je moet het steen voor steen opbouwen. De eerste steen die je legt is wilskracht. Deze eigenschap geeft je de energie om moed te tonen. Zij geeft je de mogelijkheid om het leven te leiden dat je je hebt voorgesteld in plaats van het leven te accepteren dat je hebt. 

Het ontwikkelen van je wilskracht kan je bezorgdheid wegnemen, je gezond houden en je meer energie geven dan je ooit had. Jezelf meester zijn is eigenlijk niets meer dan geestesbeheersing. De wil is de koning van de geestelijke vermogens. Wanneer je je geest in bedwang hebt, heb je je leven in bedwang. Geestelijk meesterschap begint bij het beheersen van iedere gedachte die je hebt. Wanneer je het vermogen hebt ontwikkeld om alle zwakke gedachten uit te bannen en je alleen op de positieve en goede gedachten te richten, volgen positieve en goede daden. En spoedig daarna trek je al het positieve en het goede naar je toe.

 

Het positieve overwint altijd het negatieve. Mantra: Ik ben meer dan ik lijk, alle macht zit binnen in me. Behulpzame oefeningen: Dingen doen waar je geen zin in hebt (wilskracht trainen). Regelmatig zwijgen (bijv. 1 dag lang). Je moet klein beginnen om het grote te bereiken.

Respecteer tijd

Tijd onder controle hebben is je leven onder controle hebben. Tragische waarheid: Te veel mensen dromen liever van een betoverende rozentuin aan de horizon, dan dat ze er achter hun huis er zelf één aanleggen. De lach opent je hart en kalmeert de ziel. Niemand zou het leven zo serieus moeten nemen dat hij vergeet om over zichzelf te lachen. Leef iedere dag alsof het je laatste is (ookwel sterfbedmentaliteit). 

 

We zijn geen menselijke wezens die een spirituele ervaring hebben. We zijn spirituele wezens die een menselijke ervaring hebben.

Dien anderen belangeloos

De kwaliteit van je leven komt neer op de kwaliteit van je eigen bijdrage. Het meest edelmoedige wat je kunt doen is aan anderen geven.

Beleef het heden

Het belangrijkste moment is het nu. Het leven geeft je niet altijd waar je om vraagt, maar wel altijd wat je nodig hebt. 

 

Ik vond het een interessant boek om te lezen. Er staan zoveel wijsheden in dat het je kan overrompelen. Begin met 1 of 2 onderdelen en vul dit langzaam aan. Succes!

Liefs, Marjolein

 

P.s.: Nieuwe gewoontes aanleren? Het is altijd het juiste moment.