The psychology of money

Gepubliceerd op 23 november 2021 om 22:30
Dollar biljetten

Dit boek heeft mijn partner in zijn boekencollectie. De titel 'the psychology of money' sprak mij aan en ondanks dat het in het Engels is geschreven ben ik er toch aan begonnen. De eerste hoofdstukken las ik snel door, maar later in het boek vond ik dat er veel moeilijke woorden werden gebruikt. Toch heb ik het boek uitgelezen en hieronder vind je dan ook mijn samenvatting. 

No one's crazy

Wat je persoonlijk financieel meemaakt beïnvloed misschien voor 80% jouw financiële wereld beeld. Terwijl dit in werkelijkheid maar een fractie is van wat er echt gebeurt in de financiële wereld.

Luck & risk

Wees voorzichtig wie je de hemel in prijst en bewondert. Wees voorzichtig op wie je neerkijkt en niet wilt worden. Focus daarom minder op specifieke individuen en casestudies, maar meer op brede patronen. Succes en falen liggen dicht bij elkaar. Beide kunnen op je pad komen. Zelfs wanneer je ontzettend je best doet om te slagen.

Never enough

Doordat jouw doel steeds verschuift heb je nooit genoeg. Je vergelijkt jezelf steeds met anderen die meer hebben. Genoeg = genoeg. Sommige risico's moet je niet nemen, omdat die niet in verhouding staan met hetgeen je kunt "winnen".

Confounding compounding

Focus op compound interest. Begin vroeg met bijv. aandelen en houd vol. Laat je niet afschrikken door diepe dalen of verleiden door hoge pieken. Probeer bijv. elke maand een vast bedrag in te leggen. Door rente op rente (compound interest) gaat jouw geld spreekwoordelijk door het dak. Denk bijvoorbeeld aan de volgende som; 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64 etc. Volhouder wint!

Getting wealthy vs. staying wealthy

Soms lopen zaken anders dan verwacht. Zet niet alles op het spel. Weet dat je soms ook verliest.

Tails, you win

Gespreid inleggen en volhouden. De meeste investeringen zullen flops zijn, maar het gaat om het kleine percentage dat het super goed doet. Het is moeilijk te voorspellen welke aandelen het goed gaan doen, dus geluk speelt een grote rol.

Freedom

Als je met je hoofd werkt, dan heb je nooit rust. Als je met je handen werkt, dan kan je rust pakken. Voldoende geld en/of rendement zorgt voor vrijheid om je eigen tijd in te delen.

Man in the car paradox

Wil je respect van anderen en bewonderd worden? Ja? Doe dit niet met mooie auto's ofzo, maar met nederigheid, vriendelijkheid en empathie.

Wealth is what you don't see

Zichtbare rijkdom: "Rich people" geven al hun geld uit en soms zelfs meer door schulden aan te gaan. Onzichtbare rijkdom: "Wealthy people" geven alleen geld uit als dit nodig is en houden geld achter de hand.

Save money

Spaar zoveel als je kan, omdat het op langer termijn kan zorgen voor financiële vrijheid.

Reasonable > rational

Soms doe je een investering die niet logisch is en dat is oké. Of de investering nu wel of geen geld oplevert. Soms doe je iets, omdat het kan. Note: Alleen doen met geld dat je kan missen.

Surprise!

Het verleden speelt geen enkele rol bij investeren. Elke dag is een verrassing. Het verleden is niet relevant misschien zelfs wel misleidend. Omstandigheden veranderen constant.

Room for error

Wees voorbereid op het onmogelijke. Houd voldoende geld achter de hand, want je kunt nooit weten wat de toekomst brengt.

You'll change

Je veranderd over de jaren. Toch blijven veel mensen bij hun oude doel. Terwijl het verstandiger zou zijn om mee te bewegen op de veranderende omstandigheden.

Nothing's free

Investeren kost geld. Voor niks gaat de zon op. Houd rekening met fluctuaties en blijf cool. Houd je aandelen vast en over het algemeen leveren deze op lange termijn geld op.

You & me

Wil je op korte of lange termijn investeren? Houd dan ook de info wat bij jouw investering past in de gaten. Laat je niet misleiden door mensen die een andere investeringswijze aanhouden.

The seduction of pessimism

Negatief nieuws vinden mensen interessanter. Terwijl er statistisch gezien meer goed gaat, dan fout. Alleen het goede gaat langzaam, dus onopvallender en het negatieve gaat vaak plotseling waardoor het meer opvalt.

When you'll believe anything

We zijn eigenlijk allemaal onwetend, maar bedekken dit door verhalen te geloven die soms te mooi zijn om waar te zijn. Onze keuzes zijn nooit van onszelf, maar worden beïnvloed door onze hoop dat alles goed komt. 

All together now

In dit hoofdstuk vind je een samenvatting van het boek.

Confessions

Morgan Housel tells: "Over the years I came around to the view that we'll have a high chance of meeting all of our family's financial goals if we consistently invest money into a low-cost index fund (ETF) for decades on end, leaving the money alone to compound".

Postscript

Dit extra hoofstuk gaat over de financiële geschiedenis van Amerika. 

 

Geld is belangrijk. Zonder kan je niet leven. Ik vond het een interessant boek. Mijn interesse is nog meer aangewakkerd om maandelijks een vast bedrag in te gaan leggen in ETF's.

Liefs, Marjolein

 

P.s.: Wanneer start jij met het beter beheren van jouw geld? Nu, dus. Het is altijd het juiste moment.