Oprah. Een biografie.

Gepubliceerd op 16 mei 2020 om 10:01

Als aan mij gevraagd wordt: wie is jouw vrouwelijke held? Dan denk ik als eerste aan Oprah Winfrey. Ze is wereldberoemd en gebruikt haar geld om anderen te helpen. Ze is van niets naar geweldig gegaan. Ik heb wel eens een paar programma's van haar gezien jaren geleden, maar eerlijk gezegd weet ik niet zoveel over haar. Toen ik dit boek 'Oprah. Een biografie' tegenkwam was ik dan ook erg nieuwsgierig en heb ik het tweedehands boek gekocht. 

 

De schrijfster, Kitty Kelley, heeft 4 jaar van haar leven besteed om dit boek te schrijven. Ze heeft natuurlijk hulp gehad, maar toch.... 4 jaar!! Het bronnenoverzicht achterin het boek is dan ook erg lang. 

 

Over het algemeen is het boek erg negatief en soms zelfs gemeen. De meeste mensen die gequote worden zijn erg onaardig over Oprah. Ze is ook maar een mens, denk ik dan. Met haar goede en minder goede kanten. Natuurlijk heeft ze een voorbeeld functie en mag je van zo'n iemand het e.e.a. verwachten, maar toch ... Ze heeft vast meerdere kanten (zoals wij allemaal hebben) en daar hoort ook een ambitieus en zakelijke kant bij die misschien minder aardig is. So what!

 

Ook wordt duidelijk uitgemeten hoe extravagant Oprah is en haar geld aan allerlei dure dingen uitgeeft. Ik denk dat dit in de wereld van miljonairs / miljardairs maar heel gewoon is. Als je echt zoveel geld hebt en in haar geval er hard voor werkt, dan zeg ik: You, go girl! Spend it.

 

Daarnaast is ze ook nog eens publiek bezit en wordt ze constant onder een vergrootglas gelegd. Wat mij absoluut niet prettig lijkt. Alles wat ze zegt of doet komt wel een keer in de pers terecht. Of ze dat nu wilt of niet. Ondanks alle geheimhoudingsverklaringen. Alles komt een keer uit. 

 

@ Oprah: I still admire you. 

Liefs, Marjolein

 

P.s.: Zorg dat je belangrijke dingen goed op papier laat zetten. Dat verkomt een hoop gedoe. Stel het niet uit. Doe het nu!